Sonntag, 25. Oktober 2009

σύστημα είναι...

Σύστημα είναι η ΣΥΜΦΩΝΙΑ με συγκεκριμένα όρια, όπου (πεδίο) αλληλεπιδρούν καθορισμένοι παράμετροι εξυπηρετώντας έναν τουλάχιστο σκοπό.

Δομικό υλικό κάθε συστήματος είναι η Συχνότητα, που καθορίζει το χρόνο, την ταχύτητα, τη δύναμη, την ενέργεια κ.λ.π. αλλά και τη συνήθεια, τα έθιμα, το ήθος, την ηθική, το δίκαιο και την πολιτική. Οι ομάδες συχνοτήτων καθορίζουν τόσο το βαθμό ελευθερίας των παραμέτρων όσο και τα όρια ενός συστήματος.

Η φυσική ως σύστημα μελέτης της φύσης (κάθε φυσικού φαινόμενου) επιτρέπει την ταύτιση της πολιτικής με την ενέργεια δηλ. την άσκηση πολιτικής με το έργο (είναι απλώς θέμα μετατροπής μονάδων Νmσε € π.χ. κόστος Kwh).

Για να λειτουργήσει ένα σύστημα δεν αρκεί ο πρότασή του, αλλά η σύμπραξη - συμφωνία των παραμέτρων του. Σε νέα συστήματα ο εισηγητής αποσκοπεί στην αποδοχή της πρότασής του, δηλ. στη συμμετοχή παραμέτρων, ώστε το σύστημα να γίνει λειτουργικό.

Θεωρώ ότι κάθε λειτουργικό σύστημα (όπου μεταβάλλεται ενέργεια) αποτελείται από τρία υποσυστήματα. Το παραγωγικό, το ελεγκτικό και το επικοινωνιακό.

Το τρισδιάστατο κάθε λειτουργικού συστήματος μπορεί εύκολα να κατανοηθεί σε μηχανικό σύστημα π.χ. κάθε κινητήρας εσωτερικής καύσης, που παράγει έργο, αποτελείται από τα ελεγκτικά μέρη παροχής καυσίμου, μίξης ρευστών, ψύξης κ.λ.π. ενώ τα όργανα ελέγχου αποτελούν το επικοινωνιακό του σύστημα.

Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν το λειτουργικό σύστημα είναι καθαρά επικοινωνιακό όπως μια εφημερίδα και ακόμα δυσκολότερα, όταν το επικοινωνιακό σύστημα εμφανίζεται ως κύρια παραγωγικό ενώ δεν είναι, π.χ. εργολαβική επιχείρηση με τηλεοπτικό σταθμό.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen